Inside Job (documentar despre criza, 2010)

Se pare ca in luna Iulie 2011, unii dintre cei intervievati in documentar, facand parte dintre cei care au provocat criza financiara prezenta, vor sarbatori cei 4 ani de criza…

Ce s-a intamplat in Iunie 2007 ? Nu inteleg eu mare lucru din imaginea urmatoare cu exceptia faptului ca e vorba despre bani, ca situatia financiara s-a inrautatit cu mai mult de 100% in acea luna, dupa care s-a pastrat la acel nivel. Se stie si unde au plecat banii… la cei care ne… detin.

Costly Credit

Pe scrurt, ce am inteles eu din acest documentar este ca unii nu se mai satura de avere si de putere de control, si manipuleaza mai mult decat globul… pentru ca nu se poate pune nimeni si nimic cu ei. Au bagat mana in buzunarele oamenilor, au luat si tot ce aveau pe masa chiar daca mancau chiar atunci, ca sa aiba ei cat mai mult posibil (sigur, asta insemnand de exemplu banii din banci si de fapt, cam tot).

Au planuit totul de-a lungul timpului… au manipulat chiar si ce se preda in facultatile de specialitate ca ce urmau sa stie viitorii analisti financiari sa fie gresit si nimeni sa nu inteleaga ce se intampla.

Pe mine documentarul m-a mentinut intr-o stare de nedefinit… amuzanta si dramatica in acelasi timp si m-a apucat un ras isteric imediat dupa vizionarea documentarului… pentru ca te face sa te intrebi cum e posibil sa fi existat un astfel de documentar de mai multi ani disponibil publicului, vizionat de atata lume si nimeni sa nu reactioneze altfel decat static.

Se pare ca vorbele chiar au fost de prisos de data asta… ori suntem lasi ori ne depaseste situatia ori ma depaseste pe mine (sa ma surprinda realitatea pentru ca eu traiesc cu niste concepte aiurite insusite din filmele romantice la care ma uitam la TV pe vremea cand eram mic). Din nefericire, nu am gasit subtitrare in limba romana la acest documentar, desi a primit unele din cele mai insemnate premii si au trecut cativa ani de la realizarea sa… si foloseste un vocabular destul de… elitist. Oricum, ca esti constient sau inconstient, ce mai conteaza… Dar oare chiar nu se poate face nimic ? Si atunci, poate ca s-ar putea face nimic mai repede…


Like Be the first one who likes this post!

Lasă un răspuns